Månad: november 2016

Hva drakk man på Shakespeare sin tid?

 TAGS:undefined

Fire hundre år etter at Shakespeare skrev sitt siste verk, vil vi se på drinker nevnt i hans skuespill, drinker som kanskje han selv og hans medhjelpere drakk for å feire sine suksesser.

Hver av Shakespeares verk har minst 38 nevnte alkoholholdige drikkevarer. Valget av drikke for en karakter var en indikator på sosial status eller karakter.

Te og kaffe var fortsatt populært i Storbritannia, siden vannet var en helserisiko, burde det kokes. I tillegg var det slik at alkoholholdige drikker var et vanlig valg. I Shakespeares sin tid, da rent drikkevann neppe var et vanlig alternativ, særlig ikke i byer og tettsteder. Valgte man andre drikker. Således er de mest vanlige drikkevarer følgende:

Ale og øl

Ale var en tradisjonell drikk med en smak som var populær hos alle, inkludert barn, som var beruset fra frokost til leggetid. Det representerte også en kilde til vitamin B. Denne drinken krysset barrierer i sosiale klasser, som det ble konsumert av rike og fattige.

Ølet var da en nyhet i Holland, hvor humle tilsettes. Det aromatiske tillegget ble først sett på som en forfalskning, men etter hvert tok England til seg fremstillingsmåten. I Shakespeares tid, var øl relativt søtt og fruktig.

Aqua vitae

Aqua vitae dekker de fleste former for alkohol, så på den tiden kunne det inkludere drikker som konjakk og whisky. Er nevnt 6 ganger av Shakespeare, han beskriver alltid dette som et oppkvikkende eller terapeutisk drikke, i motsetning til vin eller øl.

Faktisk så ber sykepleieren i Romeo og Julie om denne drikken to ganger: første gang da hun forklarer at Tybalt er død ,og den andre gangen da hun oppdager at Julie er død (tilsynelatende) i sin seng.

Claret

Claret på den tiden var mye lettere enn du forventer av samme drikk idag, og den var nærmere en rosa farge enn en rød Bordeaux. Det er en symbolsk kvalitet ved omtale av Claret i verket. I det tolvte århundre var Bordeaux og Gascogne områdene engelsk territorium etter ekteskapet til Henry Plantagenet og Eleanor av Aquitaine, derfor ble Bordeauxvin sendt i store mengder til England.

Men ved slutten av hundreårskrigen, hadde Henry VI mistet Gascogne, vunnet tilbake av de franske, og tilgjengeligheten av Claret ble redusert. Tapet er beskrevet som intenst i verkene til Shakespeare.

Det minnes om at vinen var en luksus i Shakespeares England, og var ikke tilgjengelig for alle. Som et importert produkt, med en verdi 12 ganger høyere enn øl eller ale, var det en drink kun tilgjengelig for konger og hoffmenn.

Sherry

Begrepet Sherry, definert av de typiske og sterke aromaene, ble et vidt begrep for en rekke viner. Noen med økt alkoholinnhold og noen veldig søte, men Sherry var den mest kjente. Det er mange referanser til denne drinken forbundet med karakteren til Falstaff som nyter Sherry, og ber om mer. I Hellige tre kongers aften, utrykker Don Tobias og Sir Andrew Aguecheek sin forkjærlighet for Sherry ( «Kom igjen, jeg skal brenne noen Sherry. Det er for sent å gå til sengs».) I storm, Stephano bruker selv et topplokk fra en sherrytønne for å holde seg flytende og å svømme vekk fra vraket.

Metheglin

Metheglin er en gjæret alkoholholdig drikke av honning og har walisisk opprinnelse. Det var et krydret mjød, først produsert i Wales. Drikken gjæret med honning, og ble det brukt som en tonic. Det var en drikk som bare de rikeste i samfunnet hadde råd og ble nevnt to ganger av Shakespeare, en gang i Kjært besvær forgjeves, og en gang i De lystige koner i Windsor.

Selv i dag ikke er produsert for kommersiell distribusjon, har det vært en viss interesse i retur for å forberede denne drinken.

Muscat

Rik og søt og produsert med Muscatdruer, er den drikkensom Petruchio drikker i verket Troll kan temmes. På den tiden ble begrepet vanligvis brukt til Muskatvin fra Hellas, for det meste fra Kreta og Zante.

Posset

Posset er en dessert av krem, ofte smaksatt med sitron, men i Elizabethanske tider var det et glass varm melk blandet med øl eller vin, vanligvis smaksatt med krydder og sannsynligvis med sukker. Det er med en forgiftet posset at Lady Macbeth bedøver de som vokter den private delen av kong Duncan sin bolig:

«Dørene er åpne, og tjenere har slukket tørsten og deres snorkerlyder blir hørt: Jeg dopet dem med Posset» sier Lady Macbeth, og oppfordret mannen til å benytte anledningen til å drepe kongen

 TAGS:Crown Royal 1LCrown Royal 1L

Crown Royal 1L

 

 

 TAGS:Jack Daniel's Silver SelectJack Daniel’s Silver Select

Jack Daniel’s Silver Select

Hvordan velge vin til en romantisk middag?

 TAGS:undefined

Du skal være sammen med henne eller ham, og middagen må være perfekt, med eller uten stearinlys. Valg av vin til en romantisk middag er svært viktig, så la ikke tilfeldighetene avgjøre. Følg våre råd og gjør godt valg av vin!

Hver rett, hver sin vin

Hvis du har valgt fisk til middag så er ingenting bedre enn å velge den galiciske hvite, for eksempel Albariño og Verdejo. De er også fantastiske til desserter. Mens hvis du velger kjøtt, er rødvin det beste alternativet.

Rød, som regel bedre

Ifølge ulike studier, er rødvin best for å få liv i kjærlighet og lyst. Den sies å gi  kardiovaskulære fordeler, og kan også gi en økt stimulerende effekt seksuelt.

Sprudlende tenner lidenskapen

Andre viner som vi her vil velge å fremheve til en romantisk middag er musserende. For bobler gir glede og sensualitet. En risikerer å måtte betale litt mer, men anledningen fortjener det.

Fruktige smaker

Med mye mat, er fruktig vin utmerket. De er som regel ikke noe særlig kostbare, og er meget lette å drikke og lette for fordøyelsen. La oss sørge for at kvelden og natten ender bra.

Rioja, alltid rett

Det er noen kraftige Rioja viner, men også flere lettere og mildere. Disse lettere vinene er noe vi vil anbefale som sikkert vin ved en romantisk middag. Rioja vin har nesten alltid hatt gode resultater.

Dekor og fengslende emballasje

Mange viner, foruten å være lette og ha en fantastisk smak, har en flott emballasje med romantisk preg. Kvinnelige navn på etiketten, hjertedekor, rød farge og så videre …utseende har faktisk også noe å si når en prøver ut ny vin..

 TAGS:Damijan Podversic Ribolla Gialla 2011Damijan Podversic Ribolla Gialla 2011

Damijan Podversic Ribolla Gialla 2011

 

 

 TAGS:Montanha Reserva Love Pink BrutMontanha Reserva Love Pink Brut

Montanha Reserva Love Pink Brut

Hvor kommer ordet «whisky» fra?

 TAGS:undefined

Ordet «whisky» dukket opp tidlig i det attende århundre som gælisk oversettelse fra latin aqua vitae eller «livets vann» som i keltisk språk kalles uisge beatha, men det er sannsynligvis brukt flere hundre år tilbake.

Faktisk er ordet whisky tilpasset engelsk staving og engelsk uttale som ble brukt frem til midten av 1700-tallet, da den første skriftlige bruken av ordet vises og en kan se hvordan ordet har utviklet seg frem til idag, både med stavingen «whisky» likeså «whiskey» med «e», som nå brukes kun om destillater som er av irske og amerikanske korn og kornprodukter, men de var opprinnelig brukt uten forskjell.

Selv om destillasjon av whisky stammer tilbake til de gamle kelterne, er de første skriftlige referanser fra slutten av det femtende århundre da drikken ble brukt av de skotske munkene som legemiddel drink.

Differensieringen som gjenstår i dag mellom «whisky» og «whiskey» kommer trolig av et ønske skille mellom de skotske fra amerikanske og irske destillerier. Det sies at før 1870, produserte amerikanerene og de irske et destillat som ble vurdert til en lavere kvalitet.

Hvorvidt dette er den riktige forklaringen, kan debatteres. Men det er et faktum at i dag brukes det siste begrepet for destillerier fra Irland (bygg,  trippel destillasjon) og USA (mais og hvete, rug eller maltet bygg), mens den første begrepet er reservert for skottene, som produserer maltet bygg, og kanadiere (produsert fra rug og mais), i tillegg til de som produseres i land som Wales og Japan, inspirert hovedsakelig av utviklingsprosessenene til skotsk whisky.

En annen historie er bruken av det forkortede uttrykket «Scotch», som brukes utelukkende for å referere til whisky fra Skottland.

 TAGS:The Famous Grouse 1LThe Famous Grouse 1L

The Famous Grouse 1L

 

 

 TAGS:Jack Daniel's Silver SelectJack Daniel’s Silver Select

Jack Daniel’s Silver Select

Hvilke matvarer er mest afrodisiske

 TAGS:undefined

Sjokolade og jordbær er typiske matvarer en kan spise for å fremme lidenskapen. Men finnes det flere afrodisiske matvarer? Ja, det er mange flere, og flere du gjerne ikke kjenner til. Vi ser på noen av dem.

Mandler

Ja, det kan virke litt usannsynlig at denne nøtten er blant matvarene som får lidenskapen igang. I tillegg til mandler, er det også andre nøtter som virker,  i boken Greven av Monte Cristo, fortelles det om helten som skal ha mandelsuppe hver kveld før han går for å møte elskerinnen.

Østers

Blant de ulike bløtdyr som er afrodisiske (det er flere), kan en si at østers tar kaka. Fordi de har mange egenskaper, slik som sink, noe som øker sperm- og testosteron- produksjonen. Alt dette sikrer en god natts glede.

Honning og kanel

For å smake til ulike matvarer og retter, er det ingen bedre enn honning og kanel, de er to afrodisiske krydder, som i tillegg også er bra for kropp og sinn.

Løk

En smaksforsterker og fremhever, men også for mange en hjelp til en het natt. I alle fall er løk anbefalt i tilfeller av impotens og mangel på seksuell lyst.

Massevis av vin og cava

Drinkkevarene er en viktig del av en romantisk middag, som gjerne skal resultere i en sensuell kveld og natt. Ingenting er bedre enn vin og champagnebobler for en natt med sex, spesielt rødvin som har en afridisisk effekt og forbedrer den seksuelle nytelse .

Avokado

Det er en perfekt frukt i forkant av sex, vi kjenner til at i flere ulike sivilisasjoner har denne frukten blitt brukt til å forbedre sex. Avocadotre betyr testikkeltreet, bortsett fra navnet er avokado også et afrodisiak fordi det er rikt på folsyre, vitamin B6, kalium, omega 3 fettsyrer og oljesyre, og den gir deg tusenvis av næringsstoffer for generelt velvære.

 TAGS:Macán 2011Macán 2011

Macán 2011

 

 

 TAGS:Château Prieuré Lichine 2005Château Prieuré Lichine 2005

Château Prieuré Lichine 2005