8 punkter for å forstå hvordan Brexit kan påvirke vin- og brennevinsekoren

 TAGS:undefined

Det er nesten en måned siden «neisiden» vant i avstemningen i Storbritannia, den umiddelbare reaksjonen på økonomiske konsekvenser har satt inn og pundet ligger fortsatt på lave nivåer enn i 1985, i påvente av hva som skjer i dag etter rentemøtet i Bank of England.

De litt over tre uker som har passert etter folkeavstemningen har gitt opphav til mange tenkte scenarier, spesielt innen mat og vin, hvor Storbritannia har en viktig rolle som kjøper og importør.

Konsekvenser for eksport av europeisk og spansk vin

Etter folkeavstemningen, har det åpnet seg et vell av vanskelige spørsmål for fremtiden. Spørsmålene går på hvordan Brexit kan påvirke økonomien? Og sannheten er at det er vanskelig å gi et svar, selv om du kan fremheve noen punkter for å forsøke å belyse spørsmålet.

1. Reduksjon av kjøpekraft hos britene. Hvis det er en faktor som kan påvirke nåværende eksport vin kraftig, er det at et svakt pund gir veldig lav forbrukskapasitet hos engelskmenn. Hvis denne trenden opprettholdes i fremtiden, kan det til slutt påvirke eksporten av vin til Storbritannia.

2. Mer svekkelsen av pundet mot dollaren enn mot euro. Men ifølge informasjon publisert av den spanske Observatory Wine Market (OEMV), har pundet svekket seg mer mot dollar enn mot euro, så i denne forstand kan det påvirke mer industrien for amerikansk vinproduksjon og salg enn europeisk. Og dette, a priori, kan være positivt for det spanske og det europeiske markedet.

3. Tradisjonen med fri handel og mangel på råstoff. Det er lite sannsynlig at Storbritannia bestemmer seg for å innføre nye tariffer på europeiske produkter på grunn av sitt behov for råvarer og sin politiske tradisjon med pro frihandel. Dermed gitt omstendighetene, kan disse to faktorene fremme utvekslingsavtaler.

4. Tid for forhandling av nye handelsforbindelser. Som spissformulert i en artikkel kalt Brexit for vinelskere publisert i portalen Jancisrobinson.com, reforhandling av avtaler med Storbritannia som et tredje land kan ta opp til ti år, med tanke på at innen to år vil det være nødvendig for å avgjøre den rettslige utgangen til Storbritania. Derfor et spenn så lenge kan til slutt påvirke eksporten.

5. God helse hos spanske vineksportører. Til tross for usikkerheten, er dagens situasjon angående den spanske vineksporten til Storbritannia bra, spesielt i form av verdi. Således, mens fremtiden er uklar, det spanske markedet har i utgangspunktet en god posisjon, noe som kan bidra til å oppveie eventuelle negative effekter.

I denne forstand, ifølge tall OEMV 2015, har Spania eksportert totalt 159,3 millioner liter vin verdt 343 millioner euro til Storbritannia, tilsvarende en økning på 0,1% i forhold til volum og 0,5% målt i verdi. Faktisk, i løpet av de siste 20 årene har gjennomsnittlig årlig vekst på 3,3% i volum og 4,9% i verdi. Vi kan derfor si, at Storbritannia kjøper spansk vin, og gjør det med en økende trend av viner med klassifisering O.D.

6. Konkurransefortrinn i prisen på spansk vin. Selv om Frankrike, Italia og Portugal topper listen over vin leverandører til Storbritannia, er det faktum at prisene på spanske viner er mer konkurransedyktige enn andre land, noe som utvilsomt kan spille en stor rolle for dem. I motsetning til for eksempel vin fra Burgund som har vært mer kostbart siden 2012, på grunn av ugunstige forhold med avlinger, de ville bli mer berørt av tapet av den engelske kjøpekraft.

Konsekvenser fra et engelsk synspunkt

Konsekvensene av Brexit, kan ikke bare påvirke sektoren for import fra Europa til Storbritania, men også innen viktige innenlandske virksomheter og eksport fra Storbritannia. Her er noen spørsmål om det.

7. Økt innflytelse for engelsk vin. For eksempel, i henhold til analysen av Brexit for winelovers, vil produsentene av engelsk vin kunne ha nytte av en hypotetisk økning i prisen på europeisk vin, de vil kunne posisjonere seg som et billigere alternativ for britiske forbrukere. Det kan oppstå en situasjon der engelsk vin har mer attraktive priser og dermed kommer i en bedre posisjon i det internasjonale markedet.

8. Tap av fordelaktige avtaler for andre næringer. Selv om vi har snakket hovedsakelig om vin, må vi ikke glemme at det er en annen stor industri som kan bli berørt på mellomlang og lang sikt: whiskyindustrien.

Ifølge samlet portalen The Drinks Business i slutten av juni, uttaler organisasjonen Scotch Whisky Association at de ser på et felles europeisk marked som «en nøkkel til suksess for Scotch». For giganter som Diageo og Pernod Ricard som ønsket å bli i EU er del av en industri som har hatt vesentlig nytte av frihandelsavtaler blandt annet med Sør-Korea, Vietnam og Colombia. Det er derfor uklart hva som vil være situasjonen i bransjen etter brudd med EU.

Mye står på spill, mye skal avgjøres

For å konkludere, om noe som er klart er at med så mye på spill, beslutninger som skal tas på et høyt nivå vil ikke bli lette. De kommende månedene vil være avgjørende for retningen fremtiden skal ta, men utsiktene til alle endringene som kommer. Scenarier som kasnkje ikke er katastrofale, men allikevel representerer utfordringer for vinsektoren og brennevinsektoren.

 TAGS:Macán Clásico 2011Macán Clásico 2011

Macán Clásico 2011

 

 

 TAGS:Macán 2011Macán 2011

Macán 2011

 

 

Legg att ein kommentar 8 punkter for å forstå hvordan Brexit kan påvirke vin- og brennevinsekoren

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *