Hva drakk man på Shakespeare sin tid?

 TAGS:undefined

Fire hundre år etter at Shakespeare skrev sitt siste verk, vil vi se på drinker nevnt i hans skuespill, drinker som kanskje han selv og hans medhjelpere drakk for å feire sine suksesser.

Hver av Shakespeares verk har minst 38 nevnte alkoholholdige drikkevarer. Valget av drikke for en karakter var en indikator på sosial status eller karakter.

Te og kaffe var fortsatt populært i Storbritannia, siden vannet var en helserisiko, burde det kokes. I tillegg var det slik at alkoholholdige drikker var et vanlig valg. I Shakespeares sin tid, da rent drikkevann neppe var et vanlig alternativ, særlig ikke i byer og tettsteder. Valgte man andre drikker. Således er de mest vanlige drikkevarer følgende:

Ale og øl

Ale var en tradisjonell drikk med en smak som var populær hos alle, inkludert barn, som var beruset fra frokost til leggetid. Det representerte også en kilde til vitamin B. Denne drinken krysset barrierer i sosiale klasser, som det ble konsumert av rike og fattige.

Ølet var da en nyhet i Holland, hvor humle tilsettes. Det aromatiske tillegget ble først sett på som en forfalskning, men etter hvert tok England til seg fremstillingsmåten. I Shakespeares tid, var øl relativt søtt og fruktig.

Aqua vitae

Aqua vitae dekker de fleste former for alkohol, så på den tiden kunne det inkludere drikker som konjakk og whisky. Er nevnt 6 ganger av Shakespeare, han beskriver alltid dette som et oppkvikkende eller terapeutisk drikke, i motsetning til vin eller øl.

Faktisk så ber sykepleieren i Romeo og Julie om denne drikken to ganger: første gang da hun forklarer at Tybalt er død ,og den andre gangen da hun oppdager at Julie er død (tilsynelatende) i sin seng.

Claret

Claret på den tiden var mye lettere enn du forventer av samme drikk idag, og den var nærmere en rosa farge enn en rød Bordeaux. Det er en symbolsk kvalitet ved omtale av Claret i verket. I det tolvte århundre var Bordeaux og Gascogne områdene engelsk territorium etter ekteskapet til Henry Plantagenet og Eleanor av Aquitaine, derfor ble Bordeauxvin sendt i store mengder til England.

Men ved slutten av hundreårskrigen, hadde Henry VI mistet Gascogne, vunnet tilbake av de franske, og tilgjengeligheten av Claret ble redusert. Tapet er beskrevet som intenst i verkene til Shakespeare.

Det minnes om at vinen var en luksus i Shakespeares England, og var ikke tilgjengelig for alle. Som et importert produkt, med en verdi 12 ganger høyere enn øl eller ale, var det en drink kun tilgjengelig for konger og hoffmenn.

Sherry

Begrepet Sherry, definert av de typiske og sterke aromaene, ble et vidt begrep for en rekke viner. Noen med økt alkoholinnhold og noen veldig søte, men Sherry var den mest kjente. Det er mange referanser til denne drinken forbundet med karakteren til Falstaff som nyter Sherry, og ber om mer. I Hellige tre kongers aften, utrykker Don Tobias og Sir Andrew Aguecheek sin forkjærlighet for Sherry ( «Kom igjen, jeg skal brenne noen Sherry. Det er for sent å gå til sengs».) I storm, Stephano bruker selv et topplokk fra en sherrytønne for å holde seg flytende og å svømme vekk fra vraket.

Metheglin

Metheglin er en gjæret alkoholholdig drikke av honning og har walisisk opprinnelse. Det var et krydret mjød, først produsert i Wales. Drikken gjæret med honning, og ble det brukt som en tonic. Det var en drikk som bare de rikeste i samfunnet hadde råd og ble nevnt to ganger av Shakespeare, en gang i Kjært besvær forgjeves, og en gang i De lystige koner i Windsor.

Selv i dag ikke er produsert for kommersiell distribusjon, har det vært en viss interesse i retur for å forberede denne drinken.

Muscat

Rik og søt og produsert med Muscatdruer, er den drikkensom Petruchio drikker i verket Troll kan temmes. På den tiden ble begrepet vanligvis brukt til Muskatvin fra Hellas, for det meste fra Kreta og Zante.

Posset

Posset er en dessert av krem, ofte smaksatt med sitron, men i Elizabethanske tider var det et glass varm melk blandet med øl eller vin, vanligvis smaksatt med krydder og sannsynligvis med sukker. Det er med en forgiftet posset at Lady Macbeth bedøver de som vokter den private delen av kong Duncan sin bolig:

«Dørene er åpne, og tjenere har slukket tørsten og deres snorkerlyder blir hørt: Jeg dopet dem med Posset» sier Lady Macbeth, og oppfordret mannen til å benytte anledningen til å drepe kongen

 TAGS:Crown Royal 1LCrown Royal 1L

Crown Royal 1L

 

 

 TAGS:Jack Daniel's Silver SelectJack Daniel’s Silver Select

Jack Daniel’s Silver Select

Legg att ein kommentar Hva drakk man på Shakespeare sin tid?

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *