Hvor kommer ordet «whisky» fra?

By unshel

 TAGS:undefined

Ordet «whisky» dukket opp tidlig i det attende århundre som gælisk oversettelse fra latin aqua vitae eller «livets vann» som i keltisk språk kalles uisge beatha, men det er sannsynligvis brukt flere hundre år tilbake.

Faktisk er ordet whisky tilpasset engelsk staving og engelsk uttale som ble brukt frem til midten av 1700-tallet, da den første skriftlige bruken av ordet vises og en kan se hvordan ordet har utviklet seg frem til idag, både med stavingen «whisky» likeså «whiskey» med «e», som nå brukes kun om destillater som er av irske og amerikanske korn og kornprodukter, men de var opprinnelig brukt uten forskjell.

Selv om destillasjon av whisky stammer tilbake til de gamle kelterne, er de første skriftlige referanser fra slutten av det femtende århundre da drikken ble brukt av de skotske munkene som legemiddel drink.

Differensieringen som gjenstår i dag mellom «whisky» og «whiskey» kommer trolig av et ønske skille mellom de skotske fra amerikanske og irske destillerier. Det sies at før 1870, produserte amerikanerene og de irske et destillat som ble vurdert til en lavere kvalitet.

Hvorvidt dette er den riktige forklaringen, kan debatteres. Men det er et faktum at i dag brukes det siste begrepet for destillerier fra Irland (bygg,  trippel destillasjon) og USA (mais og hvete, rug eller maltet bygg), mens den første begrepet er reservert for skottene, som produserer maltet bygg, og kanadiere (produsert fra rug og mais), i tillegg til de som produseres i land som Wales og Japan, inspirert hovedsakelig av utviklingsprosessenene til skotsk whisky.

En annen historie er bruken av det forkortede uttrykket «Scotch», som brukes utelukkende for å referere til whisky fra Skottland.

 TAGS:The Famous Grouse 1LThe Famous Grouse 1L

The Famous Grouse 1L

 

 

 TAGS:Jack Daniel's Silver SelectJack Daniel’s Silver Select

Jack Daniel’s Silver Select

Tambien te puede interesar

Leave a comment