Slik veksler du mellom forskjellige viner under årets siste høytider

 TAGS:undefinedVi nærmer oss helt spesielle høytider, hvor gastronomien står i høysetet og vinen er den sentrale aksen når familie og venner samles. Nå kan du plukke ut dine viner for julefeiringen, og hvis du vil at middagen skal bli en suksess; velg kvalitet og variasjon, det  vil lønne seg. Fisk, kjøtt, dessert…under julefeiringen spiser vi mye og variert. Derfor bør vi veksle i vinserveringen, spesielt under nyttårsfeiringen, som kanskje har den mest varierte og største menyen.

Fra hvit til rød. Dette er en tradisjonell måte å alternere på. Grunnen til dette er at middagen vanligvis starter med fingermat, suppe eller en fiskerett, hvor hvitvin er å foretrekke. Hovedrett med entrekot, kalkun eller pattegris åpner for et vidt spekter av passende kraftfulle rødviner. På denne måten øker en smaksopplevelsen i løpet av måltidet. Vanligvis serverer man en hvitvin og to eller tre rødviner for å få den beste smaksopplevelsen.

Fra tørr til søt. Alt kommer an på menyen, men en annen måte å variere på er å begynne med vin som er tørr, og deretter gå over til søtere vin, som foreksempel moscatel til desserten. Kombinasjonen av tørr vin til forrett og hovedrett , og de mer runde og søte til dessert. Denne måten å legge opp måltid og drikke er også den beste måten for å unngå førdøyelsesbesvær i etterkant.

Etter protokoll. Den første vinen bør åpnes og prøvesmakes av verten av middagen, men man kan også gi æren av prøvesmakingen til en av gjestene. Etter at flasken er åpnet kan man la den bli stående på bordet, men det mest korrekte vil være at den blir satt på et sidebord eller en skjenk, og at en fyller på glassene til gjestene etterhvert som de blir tomme. Under første runde skal glassene fylles halveis, og etterpå fylles de etter gjestens ønske. Etter protokoll skal man servere hvit og rosevin med temperatur på 10 grader, siden rødvin med temperatur på 20 grader, og tilslutt likør og hetvin eller musserende med temperatur på rundt 8 grader. .

Har du handlet inn vin til høytidene? Vi anbefaler deg:

 TAGS:Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

 

 

 TAGS:Moët & Chandon Brut ImpérialMoët & Chandon Brut Impérial

Moët & Chandon Brut Impérial

 

 

 TAGS:Pago de los Capellanes Crianza 2010Pago de los Capellanes Crianza 2010

Pago de los Capellanes Crianza 2010

 

 

 TAGS:4 Kilos 20124 Kilos 2012

4 Kilos 2012

 

 

Legg att ein kommentar Slik veksler du mellom forskjellige viner under årets siste høytider

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *